Restauratie opleiding Hilversum

Inmiddels is de restauratie opleiding in Hilversum van start gegaan. Boekrestauratie vraagt een hele andere aanpak dan het maken van een nieuw boek. Een uitdaging en een omschakeling, maar vooral een mooie aanvulling op mijn vaardigheden als boekbinder. We werken op dit moment aan papieren banden en starten bijna met de linnen banden. Daarna volgende de leren banden nog. Zoveel te oefenen, en zoveel te leren!

Aangepaste website

Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik al een tijd geen nieuwe berichten heb geplaatst op mijn website. Inmiddels heb ik de website aangepast en meer toegespitst op mijn werk als boekbinder en mijn werk bij Antiquariaat Goltzius. Dit betekent dat de workshops plaats maken voor werk in opdracht: boekbindopdrachten, unieke stempels en sierpapier (stijfselmarmers, gestempelde patronen en suminagashi).

Ander nieuws is dat ik de opleiding bij Boekbinderij Papyrus inmiddels heb afgerond, maar ook de vakopleiding handboekbinden in Hilversum. Binnenkort start ik met de restauratieopleiding aldaar. Daar heb ik veel zin in! Ik heb de afgelopen tijd dus niet stil gezeten. Ik heb veel nieuwe technieken geleerd en meer ervaring opgedaan met leer en perkament.

Nieuwe dingen leren vraagt veel oefening, dus ik heb veel boeken gemaakt om bepaalde technieken in de vingers te krijgen. Zo kon ik meteen mijn voorraad handgebonden boeken bij Grimbergen Boeken (in Lisse) aanvullen, dus neem daar gerust een kijkje! Er liggen onder andere schattige miniboekje met gekleurde kop en schriftjes met prachtig suminagashi sierpapier.

Benieuwd naar 2022!

2021 was een gek jaar, met veel onzekerheid en omschakelen, workshops die wel of niet door konden gaan. Voor mij stond 2021 vooral in het teken van mijn opleiding boekbinden bij Boekbinderij Papyrus in Leiden. Dit jaar zal ik daar het laatste stukje van die opleiding afronden. Het is zo leuk om nieuwe technieken te leren en bekende technieken te verfijnen!

Ondanks alle beperkingen kon ik af en toe toch een workshop geven (zelfs op de BoekKunstBeurs!), heb ik aan leuke opdrachten gewerkt (bedankt voor het vertrouwen!), heb ik in de boekwinkel geholpen (Grimbergen Boeken in Lisse) en kon ik mooie boeken beschrijven voor Antiquariaat Goltzius. Wat dat betreft zal dit jaar hopelijk niet anders zijn. Wat een rijkdom om te werken met, tussen en aan boeken. Dat blijf ik dit jaar graag doen!

Hoera! Er gaan weer workshops starten!

Yes! De nieuwe agenda staat online met leuke workshops voor deze zomer en het najaar. Ik zet de fijne samenwerking met Viola van Mood&Matter in Voorhout voort, dus de workshops vinden daar in de winkel plaats. Een fijne ruimte en we worden altijd verwend met lekkers. Neem dus eens een kijkje in mijn agenda! Alle workshops bestaan deze keer uit twee ochtenden, zodat we echt de tijd hebben technieken onder de knie te krijgen en mooie dingen te maken.

Ex libris

Ook deze ex libris stempel wilde ik graag even delen, want het was zo’n leuke opdracht om aan te werken! Ik kreeg de vraag of ik – geïnspireerd op haar favoriete Ierse handschrift – een ex libris stempel voor Nike wilde maken. Ik kon me dus heerlijk even onderdompelen in de wereld van handschriften en letters. Veel stempelplezier Nike!

Op naar betere tijden

In deze gekke tijd waarin we met allerlei richtlijnen rekening moeten houden heb ik besloten me vanuit mijn bedrijf vooral te richten op het maken van boekbeschrijvingen voor Antiquariaat Goltzius, boekbinden in opdracht en mijn opleiding bij Boekbinderij Papyrus. Veel daarvan kan ik vanuit huis doen. Dat betekent dat ik de workshops die voor het najaar in de agenda stonden heb geannuleerd. Op naar betere tijden waarin ik me weer ontspannen en onbezorgd op workshops kan richten, zodat het weer draait om mooie dingen maken en nieuwe dingen leren, en niet meer om hebben we een mondkapje nodig en kunnen we wel genoeg afstand houden. In de tussentijd ga ik graag aan de slag voor wie een boekbindopdracht wil plaatsen en dompel ik me onder in de wereld van oude boeken en alles wat er nog te leren is op boekbindgebied!

Middeleeuwse letters

Wat was het gezellig om in de Bibliotheek van Katwijk aan de slag te gaan met Middeleeuwse letters. In aansluiting op het thema van de Kinderboekenweek (En toen?) ging we terug in de tijd. We hebben het gehad over hoe vroeger boeken werden gemaakt en wat voor letters er werden gebruikt. Vervolgens hebben de kinderen zelf letters naar Middeleeuws voorbeeld getekend en ze hebben een vouwboekje (leporello) gemaakt om de letters in te bewaren. Er is vol enthousiasme gewerkt. Soms muisstil omdat iedereen zo geconcentreerd bezig was, soms een drukte van jewelste omdat iedereen iets wilde vertellen. Een geslaagde workshop met mooie resultaten en blije kinderen!

Herbarium

Soms komt er zo’n opdracht voorbij waar je zelf een beetje verliefd op wordt. Dit was zo’n opdracht. Ik mocht een herbarium maken met prachtig papier (behangpapier ontworpen door William Morris). Het is een Koptisch gebonden album, met bladen voorzien van spinragpapier, en de band heeft sluitlinten en een ingelegd titeletiket. De titels (op de band en de titelpagina) zijn gestempeld en er is een stempel meegeleverd om bij elke vondst een datum, naam en locatie toe te voegen.

Trouwalbum

Wat was dit een leuke en uitdagende opdracht om aan te werken! Voor een kersvers bruidspaar mocht ik een fotoalbum maken voor de trouwfoto’s. Het bruidspaar leverde behangpapier uit de eigen woonkamer aan voor de band en wilde graag een groot trouwalbum. Dat is gelukt! Een imposant album van 38×38 cm, met stevige fotobladen en spinragpapier. Het album is gebonden met de Koptische binding, zodat het album mooi open kan liggen. En met dit grote trouwalbum ga je er echt even voor zitten. Geniet ervan mooi bruidspaar!