Plinius

In het kader van de restauratie opleiding die inmiddels is afgerond, wil ik hier aandacht besteden aan één van mijn favoriete examenboeken: “Des wijdt-vermaerden natuurkondigers vijf boecken (…)” van Plinius, een Nederlandse vertaling uit 1657. Ik zag het boek voor het eest toen ik bij Antiquariaat Goltzius een beschrijving maakte van het boek, het was onderdeel van een recent aangekochte collectie. Het boek vertelt over de natuur en al haar inwoners, van mensen en vissen tot viervoeters en vogels. Het boek heeft mooie prenten van allerlei dieren, maar ik kwam ook een draak en een feniks tegen! Het boek was in zeer slechte staat. De katernen lagen (bijna) los in de band, een band die niet goed paste en waarschijnlijk niet origineel was, er waren veel scheuren, een ontbrekend dubbelblad in het hart van een katern en 8 katernen ontbraken volledig. Ik was op slag verliefd (daar had die draak wel iets mee te maken) en besloot voor te stellen het boek tijdens de opleiding te restaureren. Dat was een grote uitdaging! Er was flink veel papierschade om te herstellen, en vanuit het antiquariaat was er de wens de ontbrekende pagina’s aan te vullen. Geweldig leuk om te zien dat het boek inmiddels weer een mooi geheel is, waar je zonder problemen in kunt bladeren en de inhoud compleet. De bestaande band kon ik na het opnieuw naaien met de extra katernen niet hergebruiken, maar die wordt wel bij het boek bewaard. Ik heb het boek genaaid op koordjes (zoals het oorspronkelijk ook genaaid was) ik heb kapitalen toegevoegd en ik het het boek voorzien van een conserveringsband van Zaansch Bord. Deze band kan eenvoudig verwijderd worden (hij is enkel aangeregen) als een nieuwe eigenaar besluit het boek te laten binden in bijvoorbeeld een leren band. Wat een feest om aan dit boek te werken!

Geslaagd! Restauratie opleiding afgerond!

Na een jaar lang gewerkt te hebben aan de restauratie van eerst papieren, toen linnen en ten slotte leren banden, was de examendag daar. Zo leuk om alle examenboeken bij elkaar te zien, die van mezelf, maar ook die van alle medestudenten. In gesprek met de docent en de examinator werd de behandeling van elk boek nog eens tot in detail besproken, van het kapitaaltje dat gered kon worden en het leeslint dat verlengd werd tot de aangevulde katernen en een conserverende band. Wat hebben we veel geleerd over materialen, over kleurgebruik, over verschillende lijmen. Elk boek is uniek, en vraagt om zijn eigen aanpak, dus elk restauratieproject is een nieuw avontuur. Heel leuk om daar vanaf nu ook in de praktijk mee aan de slag te kunnen!

Restauratie opleiding Hilversum

Inmiddels is de restauratie opleiding in Hilversum van start gegaan. Boekrestauratie vraagt een hele andere aanpak dan het maken van een nieuw boek. Een uitdaging en een omschakeling, maar vooral een mooie aanvulling op mijn vaardigheden als boekbinder. We werken op dit moment aan papieren banden en starten bijna met de linnen banden. Daarna volgende de leren banden nog. Zoveel te oefenen, en zoveel te leren!

Aangepaste website

Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik al een tijd geen nieuwe berichten heb geplaatst op mijn website. Inmiddels heb ik de website aangepast en meer toegespitst op mijn werk als boekbinder en mijn werk bij Antiquariaat Goltzius. Dit betekent dat de workshops plaats maken voor werk in opdracht: boekbindopdrachten, unieke stempels en sierpapier (stijfselmarmers, gestempelde patronen en suminagashi).

Ander nieuws is dat ik de opleiding bij Boekbinderij Papyrus inmiddels heb afgerond, maar ook de vakopleiding handboekbinden in Hilversum. Binnenkort start ik met de restauratieopleiding aldaar. Daar heb ik veel zin in! Ik heb de afgelopen tijd dus niet stil gezeten. Ik heb veel nieuwe technieken geleerd en meer ervaring opgedaan met leer en perkament.

Nieuwe dingen leren vraagt veel oefening, dus ik heb veel boeken gemaakt om bepaalde technieken in de vingers te krijgen. Zo kon ik meteen mijn voorraad handgebonden boeken bij Grimbergen Boeken (in Lisse) aanvullen, dus neem daar gerust een kijkje! Er liggen onder andere schattige miniboekje met gekleurde kop en schriftjes met prachtig suminagashi sierpapier.

Benieuwd naar 2022!

2021 was een gek jaar, met veel onzekerheid en omschakelen, workshops die wel of niet door konden gaan. Voor mij stond 2021 vooral in het teken van mijn opleiding boekbinden bij Boekbinderij Papyrus in Leiden. Dit jaar zal ik daar het laatste stukje van die opleiding afronden. Het is zo leuk om nieuwe technieken te leren en bekende technieken te verfijnen!

Ondanks alle beperkingen kon ik af en toe toch een workshop geven (zelfs op de BoekKunstBeurs!), heb ik aan leuke opdrachten gewerkt (bedankt voor het vertrouwen!), heb ik in de boekwinkel geholpen (Grimbergen Boeken in Lisse) en kon ik mooie boeken beschrijven voor Antiquariaat Goltzius. Wat dat betreft zal dit jaar hopelijk niet anders zijn. Wat een rijkdom om te werken met, tussen en aan boeken. Dat blijf ik dit jaar graag doen!

Hoera! Er gaan weer workshops starten!

Yes! De nieuwe agenda staat online met leuke workshops voor deze zomer en het najaar. Ik zet de fijne samenwerking met Viola van Mood&Matter in Voorhout voort, dus de workshops vinden daar in de winkel plaats. Een fijne ruimte en we worden altijd verwend met lekkers. Neem dus eens een kijkje in mijn agenda! Alle workshops bestaan deze keer uit twee ochtenden, zodat we echt de tijd hebben technieken onder de knie te krijgen en mooie dingen te maken.

Ex libris

Ook deze ex libris stempel wilde ik graag even delen, want het was zo’n leuke opdracht om aan te werken! Ik kreeg de vraag of ik – geïnspireerd op haar favoriete Ierse handschrift – een ex libris stempel voor Nike wilde maken. Ik kon me dus heerlijk even onderdompelen in de wereld van handschriften en letters. Veel stempelplezier Nike!

Op naar betere tijden

In deze gekke tijd waarin we met allerlei richtlijnen rekening moeten houden heb ik besloten me vanuit mijn bedrijf vooral te richten op het maken van boekbeschrijvingen voor Antiquariaat Goltzius, boekbinden in opdracht en mijn opleiding bij Boekbinderij Papyrus. Veel daarvan kan ik vanuit huis doen. Dat betekent dat ik de workshops die voor het najaar in de agenda stonden heb geannuleerd. Op naar betere tijden waarin ik me weer ontspannen en onbezorgd op workshops kan richten, zodat het weer draait om mooie dingen maken en nieuwe dingen leren, en niet meer om hebben we een mondkapje nodig en kunnen we wel genoeg afstand houden. In de tussentijd ga ik graag aan de slag voor wie een boekbindopdracht wil plaatsen en dompel ik me onder in de wereld van oude boeken en alles wat er nog te leren is op boekbindgebied!

Middeleeuwse letters

Wat was het gezellig om in de Bibliotheek van Katwijk aan de slag te gaan met Middeleeuwse letters. In aansluiting op het thema van de Kinderboekenweek (En toen?) ging we terug in de tijd. We hebben het gehad over hoe vroeger boeken werden gemaakt en wat voor letters er werden gebruikt. Vervolgens hebben de kinderen zelf letters naar Middeleeuws voorbeeld getekend en ze hebben een vouwboekje (leporello) gemaakt om de letters in te bewaren. Er is vol enthousiasme gewerkt. Soms muisstil omdat iedereen zo geconcentreerd bezig was, soms een drukte van jewelste omdat iedereen iets wilde vertellen. Een geslaagde workshop met mooie resultaten en blije kinderen!