Creatieve workshops

Benieuwd naar de creatieve workshops die ik aanbied? Hieronder vind je een greep uit het aanbod. In het algemeen geldt dat de workshops steeds uit twee delen bestaan: een inhoudelijke inleiding gevolgd door een creatieve activiteit rondom boeken, papier en letters. Je gaat altijd vol inspiratie en met een mooie zelfgemaakte creatie naar huis.

VOLWASSENEN

Boekbinden

Boekbinden kan op vele manieren, er zijn talloze technieken. Zo zijn er lijmloze bindwijzen met meerdere katernen, maar ik geef ook workshops waarbij de Japanse binding aan bod komt of een eenvoudige cahiersteek om mooie schriften te maken.

Stempels snijden

Tijdens deze workshop is er alle ruimte voor tips en wat historische context over allerlei grafische technieken en de boekdrukkunst. We snijden de stempels met mesjes en gutsen uit potloodgummen en speciaal stempelrubber.  Je gaat naar huis met een aantal zelfgemaakte stempels, een stempelkussen en een afdruk op mooi papier. 

Handletteren

Een moderne vorm van kalligrafie is het handletteren. Met pennen en stiften schrijven we de mooiste teksten. Er is ook aandacht voor bladverdeling en decoratieve elementen. Denk wat materiaal betreft bijvoorbeeld aan fineliners, brushpennen en markers, maar ook aan verschillende soorten papier. 

KINDEREN

Boekbinden

Wel eens gehoord van een leporello? Het is een luxe woord voor een vouwboekje. Van een lange strook papier vouw je een boekje en door de voor- en achterkant van grijsbord wordt het een stevig geheel. Versier het boekje boekje bijvoorbeeld met allerlei monsters en maak een griezelboekje! Of hang er allerlei kleine decoraties in voor een speels effect. Maar we kunnen ook schriftjes maken. Je leert dan met naald en draad een boekje te maken, met de cahiersteek. 

Papier versieren

In deze workshop leer je als een echte boekbinder je eigen sierpapier te maken! Je gaat aan de slag met de techniek van het stijfsel marmeren: een leuke manier om met behulp van stijfsel, verf, stempels en allerlei alledaagse voorwerpen zelf papier te versieren. Van het papier maak je vervolgens een boekje of boekenlegger.

Halloween en de Andere Wereld 

In deze workshop vertel ik over de Keltische Andere Wereld en de oorsprong van Halloween. Je schrijft zelf een verhaal, geïnspireerd op Halloween en de Andere Wereld. En natuurlijk maak je een boek van je eigen verhaal! Deze workshop is op school eventueel ook als groepsles in te zetten.