Over Janneke

Boeken 

Na student en bibliothecaris nu een eigen bedrijf, met boeken, papier en letters als rode draad. Ik geef creatieve workshops die interessante onderwerpen in historische context plaatsen. Dat klinkt misschien een beetje zwaar, maar het betekent gewoon dat ik mijn studieachtergrond wil inzetten en op een creatieve manier wil delen. Hierbij richt ik me op jong en oud. Ik bied workshops aan voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Verder ben ik beschikbaar voor allerlei boekbindopdrachten.

Keltisch talen en cultuur

Als klein meisje was ik al gek op talen. Van mijn moeder leerde ik in het Fries tellen, van mijn oom in het Italiaans en van mijn nicht in het Spaans. Toen ik na de middelbare school ontdekte dat je in Utrecht Keltische talen en cultuur kon studeren was ik snel verkocht. Al snel kon ik Welsh toevoegen aan het rijtje talen waarin ik tot tien kon tellen. Ik leerde er ook veel over de geschiedenis van de Kelten (ze zaten in heel Europa!) en over het Keltische verhalengoed (wat een held die Cú Chulainn!). Naast mijn interesse in taal was er ook altijd de belangstelling voor mooie kunstwerken, en dan vooral in de gebruikte technieken. Hoe heeft de schilder gewerkt? Hoe komt een marmeren beeldhouwwerk tot stand? Hoe zit het met de grafische technieken van de prentkunst? Naast Keltisch pakte ik daarom ook de studie kunstgeschiedenis op.

Boekwetenschap en boekbinden

Al snel werd duidelijk dat boeken voor mij de rode draad vormden. Bij Keltisch werd mijn aandacht gevangen door de handschriften waarin de bijzondere verhalen over de Andere Wereld zijn overgeleverd en bij kunstgeschiedenis ging ik op in de lessen over de miniatuurschilderkunst en de grafische technieken die in boeken werden toegepast. De master boekwetenschap en handschriftenkunde was daarom een logische volgende stap. Hier werd aandacht besteed aan alle aspecten van het boek, van de productie van perkament en papier, tot het drukken met losse letters, en van verschillende schriftsoorten tot de wereld van uitgeverijen.Om niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk te leren hoe boeken gemaakt worden, heb ik vervolgens boekbindlessen gevolgd bij boekbinderij Papyrus in Leiden.

Creatieve workshops

Uit deze rijkdom kan ik putten voor de creatieve workshops die ik geef. Ik begin steeds met een inhoudelijke inleiding en vervolgens gaan we creatief aan de slag met boeken, papier en letters. Ben je benieuwd naar het aanbod? Kijk eens in de agenda of klik in het menu op creatieve workshops. Heb je net een andere invulling op het oog? Klik in het menu eens op maatwerk. Ik denk graag mee!