Over Janneke

Boeken, papier en letters 

Na student en bibliothecaris nu al jaren een eigen bedrijf, met boeken, papier en letters als rode draad. Ik heb veel workshops gegeven, maar inmiddels is de focus verschoven naar werken in opdracht (boekbinden, stempels maken, sierpapier) en mijn werk voor Antiquariaat Goltzius. Binnenkort start ik met de restauratieopleiding in Hilversum, dus te zijner tijd zal ik ook restauratieopdrachten aannemen. 

Keltisch talen en cultuur

Als klein meisje was ik al gek op talen. Van mijn moeder leerde ik in het Fries tellen, van mijn oom in het Italiaans en van mijn nicht in het Spaans. Toen ik na de middelbare school ontdekte dat je in Utrecht Keltische talen en cultuur kon studeren was ik snel verkocht. Al snel kon ik Welsh toevoegen aan het rijtje talen waarin ik tot tien kon tellen. Ik leerde er ook veel over de geschiedenis van de Kelten (ze zaten in heel Europa!) en over het Keltische verhalengoed (wat een held die Cú Chulainn!). Naast mijn interesse in taal was er ook altijd de belangstelling voor mooie kunstwerken, en dan vooral in de gebruikte technieken. Hoe heeft de schilder gewerkt? Hoe komt een marmeren beeldhouwwerk tot stand? Hoe zit het met de grafische technieken van de prentkunst? Naast Keltisch pakte ik daarom ook de studie kunstgeschiedenis op.

Boekwetenschap en boekbinden

Al snel werd duidelijk dat boeken voor mij de rode draad vormden. Bij Keltisch werd mijn aandacht gevangen door de handschriften waarin de bijzondere verhalen over de Andere Wereld zijn overgeleverd en bij kunstgeschiedenis ging ik op in de lessen over de miniatuurschilderkunst en de grafische technieken die in boeken werden toegepast. De master boekwetenschap en handschriftenkunde was daarom een logische volgende stap. Hier werd aandacht besteed aan alle aspecten van het boek, van de productie van perkament en papier, tot het drukken met losse letters, en van verschillende schriftsoorten tot de wereld van uitgeverijen. Om niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk te leren hoe boeken gemaakt worden, heb ik vervolgens boekbindlessen gevolgd bij boekbinderij Papyrus in Leiden. Ik heb die lessen onderbroken omdat ik aan de slag kon als Bibliothecaris Specialist bij De Bibliotheek Bollenstreek, maar uiteindelijk ben ik eind 2016 mijn bedrijf gestart om meer met mijn studieachtergrond te kunnen doen en de aandacht weer op het boekbinden te kunnen richten. Ik ben ook mijn vaardigheden als boekbinder verder gaan ontplooien. Eerst door de opleiding bij Boekbinderij Papyrus opnieuw op te pakken en af te ronden (2020-2022) en vervolgens heb ik ook de vakopleiding handboekbinden in Hilversum afgerond (2023). De volgende opleiding die op het programma staat is de restauratieopleiding in Hilversum. Daar heb ik veel zin in!

Creatieve workshops

In de eerste jaren heb ik met veel plezier workshops gegeven voor jong en oud: basistechnieken boekbinden, stempels maken, papier versieren, handletteren. Ik heb activiteiten verzorgd bij verschillende volksuniversiteiten, winkels, creatieve markten, kinderpartijtjes en vrijgezellenfeestjes. Inmiddels is de focus zoals gezegd verschoven naar het werken in opdracht en mijn werk voor Antiquariaat Goltzius.